otrdiena, 2011. gada 4. oktobris

Saskaņa - Latvijas attīstības pamats.


Ko tad mēs varētu saukt par saskaņu? Vai tā ir vienkārši saticība starp jums un jūsu draugiem, vecākiem un viņu darbadevējiem, skolēniem un skolotājiem? Šis vārds ir tik tiešām unikāls, jo katrs to var saprast savā veidā un nemaz nevajag domāt par to, ko citi domās par mani, ja minēšu šo vārdu „saskaņa”.
Vai bieži jūs domājat par to, ka pasaulē trūkst saskaņas cilvēku vidū? Arī Latvijā? Sarunājoties ar saviem draugiem, klasesbiedriem es secināju, ka tik tiešām saskaņa mums ir nepieciešama. Ja Latvijā iepilināsim kaut nedaudz šīs burvīgās vielas, mums parādīsies kāpnes, pa kurām spēsim tikt tālāk – uz nākamo attīstības līmeni. Bet, vai spēsim izmantot šo tik ļoti vilinošo piedāvājumu? Izskatās, ka nē, jo cilvēki ar katru dienu paliek arvien īgnāki, neapmierinātāki, trūkst tā gara, kas mums paklapētu pa muguru un sacītu: „Turies, draugs, mēs izturēsim!”. Mums vajadzētu viens otram sniegt palīdzības rokas, nevis griezt muguru tikai tāpēc, ka kāds dzīvo labāk par mums. Ko jūs darītu situācijā, ja jūs dzīvotu parastā vienstāvīgā mājā, jums nebūtu mašīnas un jūs būtu, tā teikt, parastais iedzīvotājs, taču jūsu kaimiņš būtu bagāts, veiksmīgs biznesmenis, viņam būtu ļoti liela māja ar baseinu pie tās un vislabāko automašīnu visā rajonā? Vai jūs ietu dedzināt šo māju un bojātu mašīnu vai tieši pretēji – censtos visiem spēkiem, lai nopelnītu tik daudz naudas, lai varētu to visu nopirkt un pat, lai paliek pāri? Rodas sajūta, ka tagadējā latvju tauta labāk ies dedzināt un bojāt, nekā stāsies pretī grūtībām ar augsti paceltu galvu. Pastāv uzskats, ka nedrīkst nolaist galvu, bet vai mēs tā darām? Mēs paši noliecam galvas un citiem palīdzam to paveikt, cik skumji tas ir!
21.gadsimts ir tas laiks, kad katrs iet par sevi un par citiem cenšas aizmirst vai vienkārši izmanto kādu no ego aizsargmehānismiem. Ja blakus jums nokrīt cilvēks, paklūp aiz kredītu kaudzes, pasniedziet viņam roku, vismaz uzsmaidiet un paspiediet roku ar vārdiem „Turies!”, bet nekāpiet cilvēkiem pa galvām, neizmantojiet šo situāciju, kad esam nedaudz nogājuši no pareizā ceļa, necilvēcīgos nolūkos. Saskaņa mums sniegs kāpnes, saskaņa mums nāks ar prieku sejā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru